MENU

Marson Korbi. The lived wall around the light house

877
2

The Lived Room around the Lighthouse relates and compares with the typical Mediterranean plastic-wall language that we notice in: castles forts, paved alleys and urban squares that create a spatial relationship between solids and voids inside of these system, offer the main inspiration for this project. The choice is to create a fortress or a basement from outside the lighthouse. Three courtyards where each of these has a different spatial character and different functions: the main courtyard in line with the lighthouse where we find the exhibition spaces of the Museum of Photography and the City and the temporary exhibition rooms, the large square, a reference point of the complex with the outdoor theatre and finally, the third courtyard with offices, small exhibition rooms and the restaurant with a large sea view window. The last element of the basement is the lighthouse suites accommodation. This basement system with cuts and courtyards, opens to the sea. The connection with the sea in a rocky pendant terrain is done by wooden walkways, light elements detaching from the plastic-wall fortes. Part of the light system inside this fortress, is the lighthouse landscape hotel and the sea center.  The system ends with the vertical connection between the ground and the sea level. A choice that integrates both chromatic and volumetric relationships with existing buildings after their restoration, adapted to the functions of the entire complex.